Sunday, December 9, 2012

~gosip-gosip sejenak...

Okeyh...as we know...
sekarang nih isu perkahwinan Farid Kamil dgn Diana Danniel sedang HOT...

Okeyh...actually, aku xde la nak komen sgt pasal isu tuh..
As usually la..
Aku xkan tulis something kalau xde kaitan dgn Cik Abg Syg aku...

Hurm...
kaitan yg aku maksudkan bukanlah Cik Abg SYg aku nih sedara mara Farid Kamil or whateve...

Tapi berkaitan Uniform yg d'sarungkan oleh Farid Kamil...

Okeyh...
For my opinion...
Aku sangat-sangat xsetuju dengan tindakan Farid Kamil
yg menggabungkan ketiga-tiga perkhidmatan dlm tentera+ PDRM...

Mybe pada siapa yg tak tahu..
akan ckp cmni...

"Ala...biar la die...Nama pun Raja Sehari...
suke hati die la nak pakai apa pun"

OR

"xkan la sebab pakaian semata-mata nak penjarakan Farid Kamil selama 2tahun kot??!!"
(sambil mata tgok ats& tangan kt bahu)

Okeyh...my dear friend...
xsalah pandangan korang tuh...

Tapi...
Wanna know kenapa isu nih di kira stu penghinaan kepada anggota Tentera & PDRM???

Sebab...
Ingat senang ke nak dapat semua pangkat tuh...
dorang penat2 kena macam2 time rekrut...
senang-senang jer korang amik benda tuh sbg bnda yg simple...

Contohnye: Cik Abg Syg aku la...
cian die...macam-macam terpaksa lalui semasa zaman rekrut dulu..
Penat kot...
Abis itam-itam kulit...HEHE!

2nd reason:
Pangkat pegawai2 sperti Leftenan semua tuh dpt tauliah dr Yang Di-Pertuan Agong kot...
Itu satu penghormatan terbesar buat mereka...
So, respect each other okeyh...

3rd reason:
Time Dato' Lee Chong Wei dulu pun...
die pernah request utk buat "Sword Barrer"..
Tapi xdapat...
Kenapa xdpt sedangkan die tuh "Leftenan Komander Kehormat"

Sebab...
pangkat tuh "Kehormat"...
yg diberi atas jasa baik beliau dlm mengharumkan nama Malaysia...

Tapi...
Farid Kamil...suke2 jer buat sword barrer..

Hurmm...

Okeyh la...
Sorry kepada fans Farid Kamil..
Sekadar berkongsi...
~apa-apa pun...kita doakan jer Farid Kamil xdikenakan tindakan yg berat... mungkin die xtahu apa kesan dr tindakan die tuh...

Anyway...ambil iktibar yea kawan-kawan...

Pape pun...
Tahniah kepada Farid Kamil & Diana Danniel sbb bakal dpt baby...(",)

Tuesday, November 20, 2012

Pahit Manis kehidupan...

Assalamualaikum kepada kawan-kawan blogger sekalian...
Actually aku betul2 sibuk utk menaip entry terbaru...
Al-maklum la LIFE sebagai STUDENT...
Memang xmenang tangan...

TETAPI...

Aku sanggup mencuri sedikit masa utk menyatakan 

HAPPY ANNIVERSARY SAYANG 
KE-3



to my beloved future husband..(hopefully...Amin)
En. Muhamad Hafefzul Abd Zani...

~terima kasih banyak sebab bertahan dengan sayang selama genap 3tahun...

Sayang minta maaf ats segala kesilapan dan kekurangan dalam diri sayang...

Minta maaf...sayang masih belum mampu jadi yang terbaik buat abang...

Okeyh...entry aku kali ni lebih serius...HEHE!
Ala...biasa la...bile nak cakap perasaan sebenar kita...
xkan nak main-main...kang org xcaye...HIHI...

Okeyh...back to topic...

Kepada bakal suamiku:

Sayang cume mahu dan mengimpikan suami yang amat penyayang...
setia...dan ikhlas pada sayang dan hubungan ini...
Dan 
Sayang yakin abang mampu menjadi suami yang terbaik buat sayang...

Abang...

Sayang betul-betul sayangkan abang..
Bukan kerana paras rupa abang...
bukan kerana harta abang...

Tetapi...
ayang sayangkan abang kerana sayang tahu abang memang baik...
&
mampu membimbing sayang satu masa kelak...

Abang...sayang harap hubungan ini bukan setakat hingga ke jinjang pelamin...tetapi hingga ke syurga...
Insya-Allah...

Ok...akhir sekali...
harap kawan-kawan blogger doakan hubungan kami ini yea...
Kepada teman-teman yang turut mendoakan hubungan kami...
Saya turut mendoakan kebahagiaan teman-teman sekalian...



Last but not least...

Lagu nih aku tuju pada Cik Abg Syg aku...




Saturday, November 3, 2012

Food Lover

Apa yang korang faham dengan keyword aku ni...
"food lover"

Okeyh...
Food Lover ni boleh dikatakan para pencinta makanan la...

Apa kaitan perkataan "food lover" nih dengan hubungan cinta aku ngn cik abg syg?

................................

Pada siapa yang baca entry aku sebelum2 nih...
Banyak kenangan aku mesti ade kait mengait dengan makanan...

Sebab...

Kami berdua sangat suke MAKANAN....

Okeyh...baru-baru nih...
Cik Abg Sayang...berjumpe dengan Cik Adk Sayang die...

Macam biasa..kami kuar jalan2

Perkara pertama yang kami carik...
---->>> MAKANAN....

Cik Adik Sayang teringin nak makan donut...
Jadi Cik Abg Syg pun drive la g Billion...

Kami pun pegi la Deli Classic utk beli donut...
Tapi xde...

Cik Adk Syg muncung...
Pastu time nak gi kt keta...

Mata Cik Adk Syg yg xbrapa nak boOlat nih tertumpu pada kedai PINK!

Fav colour Cik Adk Syg...

Cik Adk Syg: Abang!!!
Cik Abg Syg: Opocut...HEHE!

Mata Cik Abg Syg tertumpu pada kedai PINK yg Cik Adk tunjuk...

Cik Abg Syg: Apa tuh sayang?
Cik Adk Syg: Jum gi beli...



Then, aku pun order la my favourite...
"Cool Blog Chocolate Black Pearl"


Aku dengan berseleranya minum...
Slurppp...

Tibe-tibe baru teringat kat Cik Abg Syg kt sebelah..
dah telan2 air liur...HEHE!

Cik Adk Syg : Erm...abang nak rasa?
Cik Abg Syg : Boleh gak...

Lepas dua,tiga,sepuluh kali Slurpp...

Cik Abg Syg aku boOlat2 biji mata makan pearl tu...

Cik Abg Syg : Sayang...xsedap la telur katak nih...
Cik Adk Syg: KihKih...

Comel tul reaksi Cik Abg Syg..
Die xsuke biji2 pearl tu...
Jdi die buang...

Cik Adk Syg: Ish...Ishh....rugi la...
Cik Abg Syg: Senyum sambil wat muke xsuke...(wekkk)

Kat sebelah kedai Cool Blog tuh ade satu lagi kedai PINK...

Cik Abg Syg: Sayang nak???
Cik Adk Syg: Boleh gak...

lebih kurang cmni la kedai die...HEHE!

Akak yang kt kedai tuh buat crepe nih guna minatang nih...
Cik Abg Syg: Sayang...melecur2 tangan die wat mende nih kan?
Cik Adk Syg: A'ah...

Then kami pun pilih punya pilih...
Kami pun order la...

Chocolate Almond Crepe...


Tapi die xbungkus camni...
Die bungkus lebih kurang cmni...



Besar kan???

Cik Abg SYg: Sayang...leh buat kipas kan law panas...
HEHE!

Kami makan benda nih xabis...
Besar sgt...pastu muak...
Seb bek la kongsi...

Aku makan Comot2...
Dah xkisah dh...Bub Cik Abg Syg xkisah...
HEHE!


>>> Anyway, Thanks dear for a new food and new memory...
Love ya'

Saturday, September 15, 2012

**Makhluk Berbulu edisi ke 2**

Hari yang berbahgia ni...
Aku nak story mory cikit pasal makhluk berbulu...HEHE!

Siapa pernah baca entry aku dulu...
Pasal makhluk berbulu ni...

Sebelum ni...makhluk berbulu pertama yang aku terima dari Cik Abg Syg aku...
Aku dapat dia time aku baru jer lepas operation appendix...
Aku decide utk namakan die.. "Anje"

NOW

Aku nak cerita pasal makhluk berbulu edisi ke 2 yg aku dapat dr Cik Abg Syg aku...

Makhluk berbulu edisi ke 2 ni...
Aku dengan persetujuan Cik Abg Syg aku...
nama kan die...

"Ayang"

Nak tahu kenapa aku pilih nama ayang?
Sebab die sgt comel..n aku sygkan die...

Die lagi besar dr Anje...

Okeyh...
Cmne aku dpt die?

Sampai2 j aku kat Malaysia...
Aku terus kol Cik Abg Syg aku...
Bub die kata nak amik aku...dia n parents aku dtg utk sambut aku kt Airport LCCT...

Time first aku jumpe Cik Abg Syg aku...
Aku rasa kekok sgt2
Biasa la...dah lama xjumpe...

6bulan xjumpe kot..Lama tu...

Cik Abg Syg aku letak "ayang" lam bonet keta...

Time Cik Abg Syg aku bg bear tu...
Aku tengah majuk ngn die...

Tp die xtaw aku dh jenguk dh bear tu...
Aku suke sgt..Pandai die pilih...

Ok..Skrg aku nak "Show Off" kat semua org bagi semua org jelous..HAHA!


Okeyh..."Ayang"..yang duduk tengah2...
sebelah die...Anje..yg pegang LOVE pink tu...

Yang lain2 tu...koleksi yang ada kt Umah...HEHE!

Thanks abang..Bagi sayang..

Ayang ngn Anje...

Sayang dorang sgt2...

Tiap2 malam mesti peluk dorang...bru dpt tido lena...

Saturday, August 4, 2012

Fire...fire...On the board....

Apiii....
Apiiii....


HEHE!

Entry aku hari ni...
bukanlah nak cite sal kebakaran yang berlaku...
Semalam...
Kemarin or lain2 hari...

Tapi sebenarnya aku nak cite sal "Pembakar Semangat" bagi diriku..
Okeyh...

Bakar?
Apa yang berkaitan dengan bakar yea???
Api??

Hurm...aku masih ingat kata orang dulu2...

Api...kalau kecil jadi kawan...
Bila besar jadi lawan...

Tapi...ade gak org yg ckp...
kita xleh langsung main api...xkesah la besar or kecil...

So, terpulang la pada individu masing2...

Bagi aku...
Api yang aku maksudkan ialah "Api Cinta"

Cecewahh...
ni kalau kawan2 aku baca ni...konfem aku jd bahan...HAHA!
Whateva...

Okeyh...dh jauh dh tersasar ni...
Hurmm...sebenarnya...
Sepanjang aku mengenai "lelaki ini" @ Cik Abg Syg 
aku xtahu dr mana aku dpat semangat berkobar2...
Cam bendera Malaysia...(",)

Bagi aku...
Cik Abg Syg aku tu mmg pembakar semangat aku..

Tak kira bila masa...
Dia akan temankan aku...
Ade pernah satu masa tu...die temankan aku blaja...

Die selalu tanya tentang pelajaran aku...

Mesti bagi korang semua...
itu cuma perkara normal kan???

Bagi aku...semua tu..penting...

Dan yang paling penting...

Aku ade satu sikap..
Yang aku akan cuba bersungguh-sungguh utk buktikan...
pada semua orang bahawa...
sepanjang aku dengan Cik Abg Syg aku nih...
Aku akan sentiasa mencuba yang terbaik...
Dan...
Cik Abg Syg aku nih bukan lah penghalang utk aku berjaya...

Hurmmm...Tiba-tiba...
teringat lak aku pada satu perbualan antara kami...

Cik Abg Syg : Sayang....
Cik Adk Syg : Yea abang...
Cik Abg Syg : Sayang..nanti dah berjaya...Jangan lupakan abg ya...
Cik Adk Syg : Yea abg...Jangan risau...Syg xkan lupakan abg..
Sebab...Abg la pembakar semangat sayang...
Cik Abg Syg : Terima kasih syg
Cik Adk Syg : Sama-sama abg...


Okeyh...
sebelum aku akhiri entry aku kali ni...

Aku nak bagi nasihat kat adik2 di luar sana...
Jangan bercinta sampai merosakkan pelajaran dan masa depan adik2 semua...

Mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan kita semua utk berjaya...

Amin...


Sayang Mr Pembakar semangat saya sangat2...(",)

Sunday, June 10, 2012

My Final Exam in UMY,Yogyakarta, Indonesia


Final exam...
Gud Luck to myself...
Hopefully i can do my BEST...

Cik Adk Syg akan buktikan pada Cik Abg Syg...
Sayang Boleh...
Yeayyyy....

~Doakan yang terbaik buat sayang yea...
Mudah-mudahan sayang boleh berjaya dengan cemerlang...
Smoga aku mampu menjadi seorang GURU kepada anak-anak ku kelak..
Insya-Allah...

Ya Allah...Ilmu yang ku tuntut ini..
Merupakan ilmu-Mu...

Hamba mu ini berharap Engkau Redha...
Mudah-mudahan ilmu yang aku perolehi ini dapat memberi kebaikan kepada orang lain..

Amin Ya Rabbal Alamin...

~Chaiyok2...

*Okeyh...jum baca buku balik...HEHE!

FOKUS! FOKUS! FOKUS!

Laksa Billion...

Okeyh...entry terbaru aku nih aku nak ckp sal makanan...
Law korang selalu baca blog aku...
Mesti korang tertanya-tanya...
Blog aku nih...

Mengenai cik adk syg dgn cik abg syg...
ATAU
Makanan???
(tengok kanan...tengok kiri...)

Law korang nak tahu...
Makanan-makanan ini lah yang menjadi memori terindah kami
sebab tu la...
Wat pe j...kami sentiasa ingat antara satu sama lain..
Xpyah la susah2 sgt nak crik kenangan...

Contoh: lompat bangunan sama2 laa..
Panjat Gunung Everest k...

Dengan makanan yg berharga kurang dr Rm 10
Korang dh boleh ade kenangan terindah dengan boyfiee korang...

HEHE!

Okeyh...Hari ni...
Entah napa tibe-tibe kesengalan aku dtg balik...
Mybe STRESS nak final exam kot...
Aku tiba-tiba teringin nak makan LAKSA BILLION...


Kebetulan Cik Abg Syg aku nih balik Manjung...
Sebab die hantar family die yg baru smapi dr Sabah..
Balik rumah...
Family die g sabah sebab jenguk akak die yg bersalin...

Petang tadi...aku mesej Cik Abg SYg aku...

Cik Adk Syg: Abang..maaf ganggu masa abg dgn family..
Syg nak mintak tolong abg...syg teringin sgt nak makan laksa billion..Boleh x abg makan kan utk syg...please...boleh yaa...
Cik Abg Syg : Ala comelnye.hehe.bleh.tp balik sini syg kena bayar balik..sbb abg makan syg yg kenyang...HAHA!
Cik Adk Syg : Hehehe...Yeayyy...TErima Kasih abang..Nanti syg bayar yea...HEHE!


>> Walaupun bukan aku yg makan...
Asalkan aku tahu Cik Abg Syg dh makan utk aku..
Aku dah happy sgt...
Xsabar nak balik...n pelahap laksa billion banyak2

Walaupun Cik Abg Syg aku selalu kutuk2 laksa billion tu...
Aku tetap SUKE!
Cik ABg SYg aku kata...
Laksa Billion tu pekat sebab Tauke die bubuh TISU lam laksa tu..
HAHA!

~Sengal tul...
Pape pun...Sayang die...sbb tunaikan apa pun yg aku nak..
Walaupun benda tu xmasuk akal...HEHE!



Monday, May 21, 2012

~sedekah itu amalan mulia...

Alhamdulillah...
Entry aku more islamic...
Bukan ingin menunjuk kepandaian...
Sekadar ingin berkongsi cerita...

Aku cuma insan biasa...

Hurmm...entry aku kali ni pasal sedekah...
Tadi lepas aku balik dari kelas...
Aku terlihat dua orang ibu tua berjalan sambil menjinjit 
guni beras yang berisi botol2...



Aku mengejar ibu itu & menyuruhnya menungguku...
Sementara aku dan kawanku (Hafizah)
berlari naik ke tingkat 4 untuk mengambil botol2 kami yang terkumpul...

Selepas aku bg botol2 tu..

Aku : Ibu..sudah makan?
Ibu 1 : Udah nak...tadi pagi..makan bubur...
Aku&kawan : Owh...iya...
Ibu 1&2 : senyum...
Aku : Ibu udah makan ini sore (petang)...
Ibu 1 : Nggak nakk...ibu makan lagi besok siang...

Aku n kawan aku cepat2 pegi kedai makan n beli mkanan utk ibu tu..
Ibu tu "bantai" cakap jawa ngn aku...
Sepatah pun aku xpaham...
HEHE!

Lepas aku bagi makanan tu..
Kedua-dua ibu tua itu berkata

Ibu 1&2 : Makasih ya nakk...Moga Allah membalas segala kebaikan anak...Moga berjaya dalam pelajaran...

Amin...

Aku & kawan terharu dengan doa kedua ibu tua itu...

...............................

Lepas tu...kami pun pg mkn (naik basikal)
Ble dh abis mkn...kami pun balik...
Sampai je aku kt blik..Aku tibe2 teringat kisah aku& cik abg syg 

.........................................................

Satu hari tu...aku dan Cik Abg Syg aku g pasar malam
mmg hobi kami...beli makanan kt pasar malam...
Kami g pasar malam dkat ngn Giant...

Time tgh jalan2 tu...
Aku terlihat makcik buta ni...
Aku pn bg la duit...


Then, Cik Abg Syg aku senyum...

Cik Abg Syg : Baik isteri abg...

Kami pun jalan lagi...pastu ade lak pakcik yg buta jugak...
Aku pun kecian tgok pkcik tu...
Aku bg la lg duit...

Pastu cik abg syg aku tgok aku...
Aku senyum j la...

Cik Abg Syg : Sayang...
Cik Adk Syg : Yea abg...nape?
Cik Abg Syg : Tu kt depan tu ada lg...Tak nak bg k??HEHE
Cik Adk Syg : (tgok..kt depan mmg ada lg...)pastu aku pun
senyum j...HAHA!

Bagi aku...law aku mampu aku akn tolong...
Insya-Allah...

Aku bersyukur...
Allah tidak mengurniakan aku wajah yang cantik...
Tapi 
Allah mengurniakan aku dengan hati yang penuh kasih sayang


*membantu orang lain (terutama orang tua) mengingatkan ku pada kedua orang tua ku...

Saturday, May 19, 2012

...HACKS...

Korang semua pernah dengar tak HACKS???
Gula-gula Hacks??


Kebanyakan org kata perkataan ni singkatan dari:
H :  Hanya
A :  Aku..
C :  Cinta
K :  Kau..
S : Sorang


Okeyh...bagi aku...
Hacks ini ade cerita tersendiri...

Al-kisah...
Aku pernah mengalami batuk agak teruk...

Makan ubat pn xlega2...
Law xsilap aku...batuk tu hampir mencecah 2minggu lebih...
Naik perih tekak aku...

Bermulalah kisah Hacks antara aku dan dia...
Sewaktu itu, aku bekerja sementara di kedai topup berhampiran 
rumahnya...
berhampiran dengan Giant...

Cik Abg Syg mmg tahu aku batuk teruk...
Pastu...die kata...nnt die buat ubat untuk aku...
Aku ingatkan die main2...
Rupenye...betul2 die buatkan ubat batuk untuk aku...

Nak tahu...
Ubat apa yang die buatkan??

Ubat batuk Hacks buatan sendiri...HAHA!
Kelakar kan???
Tapi bagi aku sweet sgt...

Waktu Cik Abg Syg aku bg ubat tu...
Aku terpikir lam ati...

Aku : Ehhh...ubat apa ni??cam ubt jampi j..HAHA!

Pas cik abg syg aku ni gtw yg die wat ubat batuk Hacks tu sendiri
betapa terharunya aku...

Aku cuma mampu megucapkan terima kasih j...

Malam tu...Aku still kt kedai topup tu...
Aku nak minum...tp takut2...
Bile aku minum...Berangin j tekak aku...HUHU...
Ubat batuk Hacks tu...
Cik Abg Syg aku masukkan lam botol mineral kecik..
Bulat2 mata aku nak abiskan air tu...

T E R I M A   K A S I H   A B A N G ! !

>> xsangka Cik Abg Syg aku ni leh jadi doctor di Umah..(",)
**Ehem2...rindu lak nak minum ubat batuk Hacks dia..